Brouwpunt

Zelf bier brouwen

Altijd al eens zelf bier willen brouwen? Nu is je kans! Bier brouwen is helemaal niet zo ingewikkeld als veel mensen denken. Bier wordt gemaakt van water, hop, mout en gist en met deze ingrediënten kun je eindeloos variëren. Vroeger werd bier door vrouwen gebrouwen en dronken ze het bier met heel het gezin. Bier was in die tijd dus ook voor de kinderen. Doordat bier een vergistingsproces doorgaat weet je zeker dat het eindresultaat een bacterie en ziekte vrij drankje is geworden. Het alcoholpercentage was erg laag, daarom was dit een betere keuze dan water. Gelukkig hoeven we dit niet meer te drinken en zitten we nu midden in een bier revolutie. Nederlandse craft brouwerijen schieten als paddelstoelen uit de grond en de ene na de andere unieke bier wordt gebrouwen. De populariteit is ongekend en Nederlanders hunkeren naar nieuwe toppers. Maar waar zou je wachten? Ga gewoon zelf aan de slag en maak het beste bier zelf!

Uit welke stappen bestaat het bier brouwen?

Bier brouwen bestaat uit 7 stappen en deze gelden voor alle bierstijlen. Het maakt dus niet uit of je een Belgisch blond bier wilt brouwen of een Russian imperial stout. In elke stijl zal de mout, gist en hop veranderen en dit maakt elke stijl juist zo uniek. Als bierbrouwer zou je onderstaande stappen moeten kunnen dromen, hier alsnog uitgeschreven:

1. Schroten
2. Maischen
3. Filteren/spoelen
4. Koken
5. Koelen
6. Vergisten
7. Bottelen

Ben je benieuwd wat deze stappen allemaal inhouden, bekijk de video over het bier brouwen hier: zelf bier brouwen

Hoe kan ik beginnen met bier brouwen?

Bij Brouwpunt kun je een bier brouw starterspakket kopen waarmee jij, in eigen keuken, bier kunt brouwen. Super makkelijk en aan de hand van een zeer duidelijk instructie doorloop jij het brouwproces. In het pakket zit alles wat jij nodig hebt om een top bier te brouwen. Zo krijg jij een vergistingsemmer, waterslot, reinigingsmiddel en een aftapkraantje. Verder is de mout geschroot en de hop en gist zijn in de juiste hoeveelheden afwogen en netjes verpakt. Op de zakjes staat een bewaaradvies zodat je het ook nog een aantal maanden later zou kunnen brouwen. Ook heb je een optie voor het Plus pakket. Hierin zit nog een keukenthermometer (voor de maischstap), hydrometer (voor het meten van het alcoholpercentrage) en een kroonkurkapparaat in.

Als je grepen bent door het brouwvirus, die kans is vrij groot, kun je na een starterspakket ook nog een ingrediëntenpakket aanschaffen. Herin zitten alle ingrediënten die jij nodig hebt om het bier te brouwen. Brouwpunt heeft een ruim assortiment met zeer unieke brouwrecepten. Hoe lekker is het om een Milky stout te brouwen of wat dacht je van een NEIPA met Amarillo hop.

Welke methodes zijn er allemaal in het bierbrouwen?

De 7 stappen van het bierbrouwen zijn allemaal uit te voeren op verschillende manieren. Maischen kan met BIAB zak en filteren met een hevelfilter. Koelen kan via het ‘no chill’ principe en een Russian Imperial Stout kun je Oak agen. Deze termen klinken misschien moeilijk of onbekend, maar ze zijn makkelijk te leren. Zeker als je geïnteresseerd bent in het werk van een bier brouwer heb je dit zo onder de knie. Brouwpunt verkoopt een cursus bier brouwen die thuis kunt volgen. Je gaat aan de slag met zeer uitgebreide handleidingen en 4 verschillende recepten. Elke brouwdag leer je weer nieuwe technieken en ervaar je het brouwen van verschillende stijlen bier. Je gaat een Wezen, IPA, Tripel en Russian Imperial Stout brouwen. Je leert onderandere wat dryhoppen is en hoe je een eisbock kunt maken.

Veel succes met het vinden van het juiste starterspakket voor jou en vragen over het brouwproces kunnen altijd gesteld worden!