Lees meer
Bierrijk maakt gebruik van cookies. Door op "Akkoord" te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Wat is dubbel bier?

Dubbel bier is een bovengistend bier dat twee keer vergist is. De eerste gisting vindt plaats bij een temperatuur tussen de 15-25 graden. Dit is afhankelijk van het soort dubbel bier dat de brouwerij wil brouwen. De tweede gisting vindt plaats op fles. Vroeger sprak met van dubbel bier als een biertje over twee keer zoveel alcohol beschikte dan een normaal biertje van 3,5% alcohol. Hedendaags is het gemiddelde alcoholpercentage van dubbel bier nog steeds ongeveer 7%. Dubbel speciaalbier heeft over het algemeen een lager alcoholpercentage dan tripel bier.

Top 3 Dubbel bieren
CHIMAY ROOD

CHIMAY ROOD

€ 2,24
LA TRAPPE DUBBEL | 75 CL

LA TRAPPE DUBBEL | 75 CL

€ 4,99
N’ICE CHOUFFE | 75 CL

N’ICE CHOUFFE | 75 CL

€ 5,99

Geschiedenis van dubbel bier

Vroeger zette speciaal bier brouwers kruizen op hun vaten bier. Deze kruizen stonden voor het alcoholpercentage dat in de vaten zat. Zat er 3,5 % alcohol in een vat, dan stond er een kruis op het vat. Zat er twee keer zoveel alcohol in het vat, dan zette men twee kruizen op het vat. Als er drie keer zoveel alcohol in het vat zat plaatste men drie kruizen op de vaten. Naarmate er meer mout en graan werd gebruikt waardoor er meer alcohol in de vaten ontstond werden de kruizen op de vaten gezet. Later werden de kruizen vervangen voor biercategorieën en zo is het dubbel en tripelbier ontstaan. Het dubbelbier had twee kruizen en het tripelbier had drie kruizen.

Smaak van dubbel bier

Doordat het bier dubbel vergist is beschikt dubbel bier over het algemeen over een soepele, fruitige, gekarameliseerde en/of lichtzoete smaak.