Lees meer
Bierrijk maakt gebruik van cookies. Door op "Akkoord" te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Wat is Bokbier?

Bokbier is afkomstig uit Duitsland waar het Bockbier wordt genoemd. Tegenwoordig worden Nederlandse Bokbieren vaak naar het seizoen genoemd en ingezet als seizoensbier. Voorbeelden hiervan zijn het bekende Herfstbokbier en Lentebokbier. Bokbier wordt niet wereldwijd gebrouwen. Landen waar Bockbier wordt gebrouwen zijn België, Duitsland, Nederland, Noorwegen en Tsjechië. Jaarlijks zijn er tal van Bokbier evenementen waar onder andere jaarlijks het beste bokbier wordt gekozen door vakbekwame bierkenners. Bokbier heeft als eis dat het stamwortelgehalte minimaal 15,5 Plato moet zijn.

Top 2 Bockbieren

De geschiedenis van Bockbier

Bockbier is aan het begin van de 17e eeuw ontstaan en werd voor het eerst gebrouwen door Willem van Beieren. Dit werd uitgebracht onder de naam Einbecker bier en in de volksmond uitgesproken als ‘Ainpöckisch bier’. Al snel gebruikte de drinkers van ‘Ainpöckisch bier’ de afkorting ‘Ainpöck’ en later veranderde dit in ‘Ein Bock’. Zo is de naam Bockbier tot stand gekomen. Het ontstaan van Bokbier heeft dus niets te maken met het mannetje van de geit genaamd Bok. Dat de afbeelding van een Bok weleens wordt geplaatst op Bokbieren is een tot stand gekomen marketingactie.

Smaak van Bokbier

Doordat Bokbieren zowel ondergistend als bovengistend kunnen zijn variëren deze enorm van smaak. Zo zijn de smaakkenmerken van een Herfstbok lekker warm, vol, kruidig en lichtzoetig. Bij de beste Herfstbokbieren zit de herfst in het glas. Bij een lentebok zijn de smaakkenmerken fris en fruitig en zit het voorjaar in het glas. Seizoensbokbieren zijn over het algemeen lekker soepel van smaak waardoor deze speciaalbieren perfect kunnen worden ingezet als aperitief.

Soorten Bokbier

Vanwege de toegenomen populariteit van bokbieren brengen bijna al de speciaalbier en pilsener brouwerijen tegenwoordig bokbieren op de markt. Hierdoor is het lastig voor de speciaalbier liefhebber hierin een juiste keuze te maken. Door de getoonde bier ratings en uitgebreide bierbeschrijvingen bij de betreffende Bockbieren helpt Bierrijk u het juiste Bokbiertje te selecteren voor het juiste moment. Bierrijk verkoopt enkel de top van de Bokbieren en garandeert de bierliefhebber uitsluitend kwalitatief hoogstaande Bockbieren.