Wat doet een alcoholverslaving met je lichaam?

Je kent het vast wel: als je een paar glazen alcohol op hebt, word je beetje rozig, een licht gevoel in je hoofd. Je voelt je ontspannen en gedraagt je iets losser dan normaal. Gesprekken aanknopen met vreemden verloopt opeens een stuk soepeler en plots blijk je ook een ware koningin op de dansvloer. Tot zover de voordelen van alcohol. Er wordt namelijk steeds meer bekend over de schadelijk effecten van alcohol op je lichaam.

Effect van alcohol op hersenen

In de hersenen is het effect vrijwel direct merkbaar, ongeveer 10 minuten nadat je de eerste alcoholische versnapering op hebt. Je kan er vrolijker en losser door worden, maar soms kun je ook een slechte dronk hebben. Het tegenovergestelde is dan zichtbaar: je wordt agressief, onaardig en soms zelfs angstig en somber. Het is dus heel sterk afhankelijk hoe je in je vel zit.

Als je langere tijd te veel alcohol drinkt, kan dit ook langetermijngevolgen hebben, zoals een hersenbeschadiging.

Alcoholvergiftiging

Je staat er misschien niet bij stil, maar een kater is ook een vorm van alcoholvergiftiging. Bewusteloosheid of coma zijn de ergere varianten. Onder jongeren is coma zuipen een steeds groter probleem. Hierdoor is de alcoholleeftijd ook verhoogd naar 18 jaar een aantal jaar geleden.

Omdat jongeren minder wegen en nog niet volgroeid zijn, zitten zij sneller in de gevarenzone dan volwassenen. Een ernstige alcoholvergiftiging is op het moment zelf zeer gevaarlijk: de alcohol kan je zenuwstelsel verdoven en daardoor kan je ademhaling stokken. Dit is dodelijk.

Mocht je echt verslaafd zijn aan alcohol en je hebt last van afkickverschijnselen van alcohol, dan is het aan te raden om professionele hulp te zoeken. Kijk voor meer informatie over afkicken op www.connection-sggz.nl.