Portugese witte wijn wordt steeds vaker gekocht

Portugese witte wijn is nog niet zo bekend, maar toch wordt deze wijn steeds vaker gekocht. Dat heeft meerdere oorzaken. Allereerst wordt in Portugal al meerdere eeuwen wijn gemaakt. Er groeien in Portugal dan ook meer dan 250 inheemse oude druivenrassen. De bekendste druivenrassen zijn:

·         Tinta de Toro

·         Touriga Nacional

·         Alvarinho

·         Malvasia Finno

Dat mensen steeds vaker witte wijn uit Portugal kopen komt omdat de smaak van deze witte wijn niet onderdoet voor witte wijn van gerenommeerde wijnmerken. Daarbij komt dat de prijs van witte Portugese wijn ver beneden de prijs ligt die je moet betalen voor een fles witte wijn van bekende merken. Maar het is vooral de smaak van de witte wijn uit Portugal dat steeds meer mensen kiezen voor deze wijn. Proef het zelf maar eens, je zult echt versteld staan van de kwaliteit van deze wijn.

Portugal is een veelzijdig wijnland

Al jarenlang maakt Portugal wijn. In eerste instantie port(wijn) en die werd gemaakt in de Dourovallei in het noorden van Portugal. Port mag alleen port genoemd worden wanneer deze is gefabriceerd in Portugal. Port is een zoete en versterkte wijn met een alcoholpercentage tussen de 18 en 20%. Het is niet zo gek dat mensen bij wijn uit Portugal direct denken aan port. Maar de Portugezen maken meer dan alleen maar port. Zoals gezegd zijn er in Portugal meer dan 250 autochtone druivenrassen en er zijn maar weinig Portugezen die overstappen op nieuwere of Franse druivenranken. Het merendeel blijft trouw aan de eeuwenoude druivenrassen en daarmee aan de typische druivensmaak die wordt meegegeven aan de Portugese witte wijn, maar ook aan de rode wijn en de rosé. Sinds de toetreding bij de Europese Unie is de kwaliteit van de Portugese wijn enorm gestegen.

Portugese witte wijn heeft een exclusieve smaak

De bekendheid van Portugese witte wijn in Nederland is bijna nihil. De meest bekende witte Portugese wijn is de Vinho Verde. Een van de druivenrassen die in de Vinho Verde wordt verwerkt is de Moscatel Galego, een van de oudste druivensoorten in Portugal. Deze druivensoort wordt in veel (eenvoudige) witte wijnen verwerkt. De Moscatel is ook een bekende druivensoort in andere landen, maar omdat de druiven in Portugal gelijkmatig groeien is de smaak van de Portugese Moscatel uniek. De Moscatel do Douro, een versterkte Portugese (dessert) wijn is waarschijnlijk een van de bekendste wijnen. In Portugal worden de meeste druiven nog met de hand geplukt en wordt er tijdens het gistingsproces alcohol toegevoegd. De aromatische Moscatel do Douro is het beste licht gekoeld drinken zodat de geuren van honing en abrikoos goed tot hun recht kunnen komen.

Meer over de witte wijn uit Portugal

Portugese witte wijn wordt in bijna elke wijnstreek in Portugal gemaakt. De Minho streek in het noorden van Portugal heeft een wat groene kleur en smaakt fris. De Minho streek staat bekend om zijn Vinho Verde wijnen. Dit zijn de eerste witte wijnen die in Europa bekend werden. Uit de Dourovallei komt naast de port tegenwoordig ook een prachtige witte wijn, de witte Douro, een droge zachte wijn die wordt gemaakt van de Malsavia Fina. Uit de Dão regio komt een witte wijn die wordt gemaakt van de Encruzado druif. Deze witte wijn heeft een aroma van zomerfruit en een prima zuurgraad. Er zijn in Portugal nog meer wijnstreken en elke streek maakt unieke witte wijn. Er wordt niet voor niets gezegd, je moet Portugese wijn hebben geproefd want de Portugese wijn zal je qua smaak en prijs volkomen verrassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *