Lees meer
Bierrijk maakt gebruik van cookies. Door op "Akkoord" te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Hoe lang is bier houdbaar?

Bier is niet onbeperkt houdbaar, dit in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken. De EU-verplichting is ingevoerd in 2000 en deze verplichting houdt onder andere in dat levensmiddelen voorzien moeten zijn van een THT datum (ten minste houdbaar tot) tot maximaal 18 maanden. Bier wordt gemaakt met natuurlijke ingrediënten en is daarom ook niet onbeperkt houdbaar. De verschillende soorten bier hebben ook verschillende houdbaarheidsdata.

De verschillende soorten bier hebben ook verschillende houdbaarheidsdata. Van Pilsners en bier van hoge gisting wordt er vanuit gegaan dat je deze tot 9 maanden kunt bewaren. Alle andere bieren moeten binnen 12 maanden gedronken worden met uitzondering van de trappistenbieren, deze kunnen 18 maanden bewaard blijven, uiteraard alleen als deze op juiste wijze worden gemaakt.

Bier over de tht datum gaat qua kwaliteit achteruit, kan troebel worden, wat muffig ruiken of smaakt wat anders door de eventuele nagisting op de fles of andere reacties in de fles. Sommige bierliefhebbers vinden dit echter heerlijk. Hou ouder hoe beter! Bij twijfel, proef het bier voordat het weggegooid wordt.

Hoe bier bewaren?

Er zijn veel verschillende soorten bier, echter hebben ze allemaal één juiste bewaarwijze: Een koele donkere plek. Als het bier in zonlicht staat kan door oxydatie de smaak veranderen en ook kan het bier troebel worden. Dat is niet lekker. Daarom wordt bier ook gebotteld in donkere flessen zodat het zonlicht er moeilijker bij kan. Bij bier met nagisting op de fles moet de gisting naar de bodem zakken, het is daarom belangrijk dat de bierfles rechtop staat, een aantal dagen voordat het gedronken wordt. Soms zitten er op bierflessen kurken. Deze bieren moeten hetzelfde bewaard worden als wijnen met een kurk. Liggend, op een donkere plek en af en toe de fles een kwartslag draaien zodat de krukt niet uitdroogt. 

Is bier dat over de datum is nog te drinken?

Bier over de datum kan men drinken zolang men het lekker vind. Sommige bieren kan men beter nuttigen voor de THT datum, andere bieren worden er juist weer lekkerder hoe langer deze bewaard worden. Let echter wel altijd op het bewaaradvies en op de kwaliteit van het bier na de THT datum.