Droom jij van een eigen zaak?

Ben jij iemand die het liefst werkt zonder een baas boven zich? Ben je iemand die graag leidinggeeft, of ben je juist iemand die liever leiding ontvangt, en zelf geen verantwoordelijkheid draagt? In een succesvol bedrijf zijn beide types nodig, maar om te ondernemen kun je maar beter een leider zijn dan een volger.

Ondernemen zit in je bloed

Werk je in loondienst, en heb je het niet naar je zin? Dan kan dat natuurlijk door verschillende oorzaken het geval zijn. Misschien past het werk niet bij je, of misschien vind je je collega’s niet zo leuk. Misschien werk je al zo lang in je huidige baan dat het je begint te vervelen, of misschien heb je gewoon een hekel aan je baas.

Het kan ook zo zijn dat je het niet naar je zin hebt in je baan, omdat het je tegenstaat om voor iemand anders zijn zaak te werken. Je hebt misschien ideeën over hoe dingen beter moeten, en hebt de ruimte niet om deze in de praktijk te brengen. Of je werkt je voor je gevoel helemaal te pletter voor een redelijk salaris, terwijl de maandelijkse omzet grotendeels bij je baas belandt.

Als jij graag de eindverantwoordelijkheid over een zaak draagt, leiding wil geven en je inkomen af wil laten hangen van hoe goed de zaken gaan, ook als er eens een mindere periode is, dan ben je misschien wel in de wieg gelegd om ondernemer te worden.

Een apart slag mensen

Ondernemers, dat zijn vaak bijzondere types. Mensen met een sterke mening, of een duidelijke passie. Zij hebben iets in hun hoofd, en willen dat uitvoeren. Ze worden er niet gelukkig van om een opgelegde taak uit te voeren, ze willen zelf de regie voeren en verantwoordelijkheid dragen. Want let op, ondernemer, dat ben je niet van negen tot vijf. Ook als je thuis bent, heb je nog steeds de verantwoordelijkheid over jouw zaak. Ook als je niet aan het werk bent, of op vakantie, is er blijft het jouw zaak, jouw verantwoordelijkheid.

Een relatief veilige manier om zelf te gaan ondernemen, is een franchise beginnen. Op die manier stap je in een bestaande keten, die zijn nut al heeft bewezen, en open je een nieuw filiaal (of neem je een bestaand filiaal over). De kans op succes is groot: je hebt direct naamsbekendheid, en hoeft niet na te denken over een concept. Ondertussen draag je wel de verantwoordelijkheid over jouw zaak, ook al zit er de naam van een keten opgeplakt.
Is franchisenemer worden iets voor jou? Verschillende formules zoeken regelmatig nieuwe ondernemers om een filiaal mee te openen.