Lees meer
Bierrijk maakt gebruik van cookies. Door op "Akkoord" te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Wat zit er in bier?

Bier wordt overal ter wereld gedronken maar wat zit er nu precies in bier? En welke vitamines en mineralen zitten er in bier? Bierrijk heeft  alle informatie op een rij gezet zodat het voor iedereen duidelijk is wat er allemaal in bier zit.

De belangrijkste ingrediënten voor bier zijn water, gerst, hop en gist. Deze ingrediënten vormen de basis voor bier en dat is ook de reden waarom deze ingrediënten door de bierbrouwers met de grootste zorg worden samengesteld.

Hoeveel water zit er in bier?

Bier bestaat voor ongeveer 90 procent uit water en is dus een essentieel onderdeel van bier.De meeste bierbrouwers hebben een eigen waterbron zodat ze de kwaliteit van het water kunnen garanderen.Bekende waterbronnen liggen in de plaats Spa of Chaudfontaine. Omdat water zo belangrijk is voor de bierbrouwers heeft de Duitse regering onlangs besloten om de waterbronnen van de bierbrouwers wettelijk te beschermen door bepaalde gas- en oliewinning te verbieden in bepaalde gebieden. 

Bier, gerst en mout

Gerst is een graansoort dat makkelijk kan worden omgezet in bier. Andere graansoorten zoals tarwe, rogge en haver kunnen ook gebruikt worden om bier te brouwen. Tarwebier wordt voornamelijk gebrouwen in Duitsland. Tijdens het brouwproces wordt gerst gedrenkt in water zodat het gerst gaat kiemen en na het drogen van het gekiemde gerst ontstaat mout. De mout zorgt voor een groot deel van de kleur en smaak van een biertje. 

Wat is hop? 

Hop is een plant, lid van de hennepfamilie, wat geldt als belangrijke grondstof voor het brouwproces van bier.Alleen de hopbel wordt gebruikt tijdens het brouwen van bier. In het verleden werd hop voornamelijk toegevoegd aan bier als conserveringsmiddel maar tegenwoordig zorgt hop voornamelijk voor de bittere smaak en aroma van het bier.Tijdens het brouwproces wordt hop over het algemeen een uur tot anderhalf uur gekookt maar de verschilt per biersoort.

Wat is gist?

Gist is een eencellige schimmel dat glucose omzet in alcohol en koolzuurgas. Gist is daarom erg belangrijk voor het brouwen van bier. Er zijn drie verschillende gistvarianten te onderscheiden in het brouwproces, spontane vergisting, hoge gisting en lage gisting. Bij de spontane gisting worden de bieren in open vaten opgeslagen en gist het bier spontaan. Doordat het op een natuurlijke manier gebeurd en het proces lastig te controleren is zijn de bieren van spontane gisting over het algemeen complexe bieren. Bieren van hoge gisting of bovengisting zijn bieren waarbij de gisting plaatsvindt op een redelijke hoge temperatuur namelijk tussen de vijftien en twintig graden Celsius. Daarnaast drijft de gist op het brouwsel vandaar ook de naam hoge gisting. De laatste variant die overblijft zijn de bieren met lage gisting of ondergisting. Ondergisting vindt plaats bij een wat lagere temperaturen namelijk tussen de vier en 12 graden celcius. Daarnaast zakt het gist naar de bodem tijdens het gistingproces vandaar ook de naam lage gisting of ondergisting.