Lees meer
Bierrijk maakt gebruik van cookies. Door op "Akkoord" te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Wat is weissbier/weizenbier?

Oorspronkelijk is de naam van dit bier weizenbier. Alleen wordt tegenwoordig ook vaak de term weissbier gebruikt welke is afgeleid van weizen waardoor het in Duitsland wordt geschreven als Weißbier. Kenmerkend aan dit woord zijn de Duitse 'ringels-S' (ß). Het gros van de weissbieren of weizenbieren wordt van tarwemout gemaakt in plaats van de hopplant. De Duitse naam Weizen betekend ook letterlijk tarwe. De Weizenbieren hebben veelal een troebele lichte kleur. Qua smaak zijn ze fris, lichtzurig en volmondig  Niet alle weiss of weizenbieren van tegenwoordig zijn volledig van tarwe gemaakt, zo zijn er bijvoorbeeld ook weissbieren met een donkere kleur. Stelregel is dat een Weissbier voor minimaal 50% van tarwemout gemaakt moet zijn.

Welke weissbieren zijn er?

Er zijn diverse weissbieren. Hieronder beschrijven wij deze met de bijbehorende kenmerken:
-      Hefeweizen: blond van kleur, met gist en ongefilterd.
-      Dunkelweizen: donker van kleur en ongefilterd.
-      Kristallweizen: blond van kleur en gefilterd.
-      Weizenbock: extra sterk bier, veelal een iets donkerdere kleur (rond de 8 procent alcohol).

Wat is het verschil tussen witbier en weissbier?

Het verschil tussen weissbier en witbier is dat weissbier geen andere grondstoffen mag bevatten dan hop, graan en natuurlijk water. Bij witbier mag dit wel waardoor witbier een andere samenstelling en dus ook smaak kan hebben dan de doorsnee weissbieren.

Merken Weissbier

Er zijn tal van weissbieren op de biermarkt verkrijgbaar. Wat je tegenwoordig ziet is dat zodra een type bier hip wordt direct al de brouwerijen starten met het produceren van een lijn waaraan de naam van de trend gekoppeld wordt. Een perfect voorbeeld hiervan is het Radler bier. Amstel kopieerde dit bier vanuit Duitsland. Dit sloeg aan in Nederland waarna veel andere brouwerijen volgden met het maken van Radler bier. De bekendste en beste Duitse Weissbieren zijn Weihenstephaner Hefeweissbier, Erdinger, Paulaner Hefe-Weißbier en Franziskaner Hefe-Weissbier. Ook de Nederlandse brouwerijen hebben diverse weissbieren op de markt gebracht. Voorbeelden hiervan zijn Brand Weizen en Hertog Jan Weizener.     

Hoe kun je weissbier het beste drinken?

Weissbier kun je het beste lekker koud drinken. Sommige mensen doen er een citroenschijfje in om het bier nog frisser te laten smaken. Volgens bierkenners is dit ten strengste verboden omdat de citroen het koolzuur afbreekt wat ten koste gaat van de typerende schuimlaag (volle schuimkop) en smaak die hoort bij Weizenbier.