Lees meer
Bierrijk maakt gebruik van cookies. Door op "Akkoord" te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Wat is tripel bier?

Tripel bier is een zwaar bovengistend speciaal bier dat een hergisting op fles ondergaat. Over het algemeen beschikt tripel bier over een alcoholpercentage tussen de 7-11%.

De geschiedenis van tripel bier

Vroeger zetten brouwerijen kruizen op hun vaten bier. De kruizen duidden op het alcoholpercentrage dat er in de vaten zat. Later zijn de kruizen vervangen voor andere termen en zo is het dubbel en tripel bier ontstaan. Drie keer zoveel alcohol als er een normaal biertje (3,5%) betekende dat er drie kruizen op het vat kwamen te staan. De eerste brouwerij die de term tripel bier gebruikte was brouwerij Westmalle. Omstreeks 1956 introduceerde zij het eerste tripel bier genaamd Westmalle Tripel. Dit sloeg goed aan bij de speciaalbier liefhebber waardoor het tripel bier al snel werd overgenomen door andere Nederlandse en Belgische speciaal bier brouwerijen waardoor de tripel bier liefhebber tegenwoordig veel keus heeft.

Smaak van tripel bier

Het hedendaags tripel bier is veelzijdig van smaak. Dit is afhankelijk van hoe het tripel bier is gebrouwen. Met de hedendaagse technieken worden er wel eens kruiden, aromahopsoorten of sinaasappelschillen toegevoegd waardoor het qua smaak erg kan variëren en er zoete, kruidige, bittere, sterke en lichte tripel bieren te verkrijgen zijn. Dit is een positieve ontwikkeling voor de speciaalbier markt. Tripel bier is het lekkerste om te drinken uit een breed rond bierglas.