Lees meer
Bierrijk maakt gebruik van cookies. Door op "Akkoord" te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Wat is trappistenbier? 

Trappistenbier is een bijzonder bier dat wordt gebrouwen door trappisten, ook wel monniken genoemd die in een abdij wonen. Deze monniken hebben een vast leefpatroon dat bestaat uit 8 uur werken, 8 uur bidden en 8 uur rust. 7 dagen in de week leven zij volgens dit patroon.

Vaak denkt men dat trappist een biersoort is, maar dat is dus niet juist. Het bier wordt gebrouwen door monniken en moet voldoen aan strenge eisen. Alle soorten bier kan een trappistenbier zijn, zolang het maar voldoet aan onderstaande eisen:

 1. Het bier moet binnen of vlak bij de abdij gebrouwen zijn.
 2. Het bier moet onder toezicht van de monniken worden gebrouwen
 3. Van de opbrengsten van het bier moet de abdij en de monniken worden onderhouden en altijd moet er een deel afgestaan worden aan goede doelen of sociale werken.

Alle bieren die onder deze eisen zijn gebrouwen krijgen het label ‘Authentic Trappist Product’.

Welke soorten trappistenbier zijn er?

Er zijn vele soorten trappistenbier, echter zijn er maar 12 Trappistenbrouwerijen over de wereld. In 2013 is de 12de trappistenbrouwerij erbij gekomen, Zundert uit Nederland.

 1. Achel - België
 2. Chimay - België
 3. La Trappe - Nederland <link naar shop>
 4. Orval - België
 5. Rochefort - België
 6. Westmalle - België
 7. Westvleteren - België
 8. Mont des Cats - Frankrijk
 9. Engelszell - Oostenrijk
 10. Spencer - Amerika
 11. Tre Fontane - Italië
 12. Zundert - Nederland

Al deze brouwerijen hebben minstens één trappistenbier met het label ‘Authentic Trappist Product’. De brouwerijen bieden diverse bieren, van blond, tripel, dubbel tot zware en lichtere bieren.

Trappistenkaas, trappistenbrood en trappistenhoning

In sommige Abdijen worden ook andere producten dan bier gemaakt. Dit in eerste instantie voor eigen levensonderhoud, maar vaak worden deze producten ook verkocht in een winkeltje bij de brouwerij. De monniken maken zelf vers brood, kaas, honing en jam. De huisgemaakte Trappistenkaas smaakt heerlijk bij een Trappistenbier. Daarnaast maken ze zeep, kleding en religieuze producten. Ook maken sommige abdijen heerlijke Trappisten likeur.