Lees meer
Bierrijk maakt gebruik van cookies. Door op "Akkoord" te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Wat is speciaalbier?

De definitie van speciaalbier is vrij eenvoudig. Er wordt namelijk onderscheidt gemaakt tussen pilsener en speciaalbier. Onder pilsener wordt het normale bier verstaan en onder speciaalbier al het overige bier met een ander smaakje. België was het eerste bierland dat speciaalbier op de markt bracht, het ontstaan van speciaalbier is hier halverwege de jaren tachtig ontstaan.

De geschiedenis en toekomst van speciaalbier

Er zijn tegenwoordig meer dan 2000 speciaalbieren op de markt. Toename van de consumptie van speciaalbier gaat ten koste van het gewone pilsener. Qua smaak variëren deze enorm. Zo zijn er bijvoorbeeld zoete, bittere, fruitige, soepele en krachtige speciaalbieren te verkrijgen. Bekende namen die gegeven worden aan speciaalbier zijn bijvoorbeeld dubbel, tripel en blond bier. Iedere brouwerij heeft zijn eigen stijl en werkwijze waardoor geen enkel speciaalbiertje hetzelfde is. De afgelopen jaren is de speciaalbier branche geëxplodeerd. Als paddenstoelen schieten brouwerijen uit de grond om nieuw speciaalbier op de markt te brengen. Het voordeel van bier brouwen is dat je niet afhankelijk bent van het klimaat zoals bij het produceren van wijn wel het geval is. Mede hierdoor, de grote vraag en toename van populariteit van speciaalbieren neemt het aanbod enorm toe. Momenteel is het stuivertje wisselen tussen de brouwerijen. Jaarlijks komen en veel brouwerijen bij en sluiten ook veel brouwerijen de deuren omdat hun speciaalbier niet aanslaat. Voor de speciaalbier liefhebber is de toename van het aanbod een positieve ontwikkeling omdat zo de prijzen relatief laag blijven en er ontzettend veel keus is. Speciaalbier wordt gebrouwen in heel de wereld. Landen die het meeste speciaalbier brouwen zijn Amerika, België, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Waarom speciaalbier drinken?

Hedendaagse bierliefhebbers willen genieten van het moment. Bijpassend hiervoor is speciaalbier. Met de diversiteit die speciaalbier te bieden heeft kun je perfect inspelen op het seizoen, gerechten en voorkeur qua smaak van de consument. Speciaalbier brengt gerechten naar een hoger niveau. Bierrijk geeft bezoekers de kans het juiste speciaalbier te drinken onder de juiste omstandigheden.