Lees meer
Bierrijk maakt gebruik van cookies. Door op "Akkoord" te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Waar komt bier vandaan?

Bier bestaat al eeuwen en werd waarschijnlijk voor het eerst gemaakt en gedronken in Mesopotamië, een gedeelte tussen Iran en Irak. Bier is al meer dan 4500 jaar oud. Daar brouwden ze bier van Bappir, ook wel gerstbrood genoemd. Later gingen ze ook in het zuiden meer bier drinken en maakte dit van gemalen graan met water. De oorsprong van bier stamt dus uit Mesopotamië.

Bier in de middeleeuwen

In de middeleeuwen was bier eigenlijk een gewone drank en vaak ook veiliger te drinken dan water omdat water vaak vervuild was. Daarnaast zaten er in bier ook veel voedingstoffen. Een leuk weetje is dat bier gebrouwen werd door vrouwen in abdijen en kloosters, tegenwoordig wordt bier dat in abdijen door monniken wordt gebrouwen ook wel trappistenbier genoemd. Het bier wat de vrouwen brouwden werd populair en door professionalisering openden in Duitsland de eerste bierbrouwerijen. De brouwerijen verkochten er goed en al snel ontstonden er in Nederland en in andere landen ook brouwerijen. Door de vraag en professionalisering van bier hebben brouwerijen ook gekeken naar het buitenland en zo gingen zij ook andere bieren brouwen. Door bepaalde regels die rond 1850 gelden konden veel kleine brouwerijen sluiten, terwijl in België juist de trappist brouwerijen ontstonden. In 1864 ontstond Heineken en na de tweede wereldoorlog ging Heineken steeds meer exporteren en werd een van de grootste spelers op de markt.

Bier is al eeuwen oud, heeft een prachtige geschiedenis en het leuke is dat bier tegenwoordig in allerlei smaken te verkrijgen is en het kan blijven proeven en ontdekken.